Zes type leiders

Leiderschap kent veel verschillende gezichten. In oorlogstijden willen mensen juist mannelijke, dominante leiders, terwijl we in vredestijden juist voor vrouwelijker leiders gaan. En in tijden van stabiliteit willen we oudere leiders, terwijl we in dynamische tijden juist jonge willen. Wie we volgen, hangt sterk af van de situatie waar we ons in bevinden. Evolutie heeft veel van deze voorkeuren in ons brein geprogrammeerd. Hier zes van deze voorkeuren.

Prototypen
In de ‘evolutionaire leiderschapstheorie’ (ELT) onderscheiden we 6 situaties waarin een groep voor een uitdaging staat en leiderschap waarde kan hebben. In elk van deze situaties is behoefte aan een ander type leider. Onze stelling is dat de evolutie ons brein heeft uitgerust met zes prototypen leiders die in verschillende situaties geactiveerd worden. We noemen deze CALP’s: cognitieve voorouderlijke (in het Engels: ancestral) leiderschapsprototypen.

Lees verder op MT.nl

LinkedInDelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *